Wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is geïndiceerd wanneer er bij de wortelpunt een ontsteking zit. Zo’n ontsteking kan ontstaan bij een diep gaatje. Op zo’n moment heeft de zenuw veel prikkels te verwerken. Ook al boor en vul je het gaatje, dan kan er soms toch al een onomkeerbaar proces gaande zijn.

Als de pulpa (het binnenste van de tand, hier zitten zenuwen en bloedvaten in) geïrriteerd is, heet dit een pulpitis (dit kan reversibel en irreversibel zijn).

De reversibele vorm is te herkennen aan geen kou en warmte kunnen verdragen, deze prikkels trekken na verloop van tijd langzaam weg. Deze vorm kan na verloop van tijd weer genezen, vaak wordt er bij deze vorm extra tandbeen aangemaakt.

Bij de irreversibele vorm is de ontsteking zo ver gevorderd, dat deze zich niet meer kan herstellen. Dit is soms lastig van elkaar te onderscheiden, je kunt het herkennen aan het langzamer verdwijnen van de pijnprikkel. Bij een irreversibele pulpitis kan worden gekozen een wortelkanaalbehandeling te starten.

Soms zijn de symptomen niet duidelijk genoeg en wordt er nog even afgewacht. Als de zenuw is afgestorven worden prikkels als warm en koud niet meer waargenomen. Verder is het pijnlijk bij kloppen of druk op de kies. Op een röntgenfoto is bij de wortelpunt een ‘zwarting’ waarneembaar.

Op het moment dat er een wortelkanaalbehandeling gestart wordt, worden er vaak 2 afspraken ingepland. De eerste keer wordt de kies geopend, al het dode zenuwweefsel wordt met een dun vijltje uit de kanalen gehaald, er wordt gespoeld met een bacteriedodend middel en een medicijn in de kanalen achtergelaten. In een enkel geval wordt de behandeling in de eerste behandelafspraak afgemaakt. 

Bij een tweede afspraak wordt er weer grondig gereinigd in de kanalen van de kies en er worden stiften van Gutta Percha geplaatst in de kanalen. De laatste keer wordt er een definitieve vulling bovenop de kies gemaakt om de kies weer goed af te sluiten.

Mocht u een ICD of een pacemaker hebben, is het belangrijk dit voor de behandeling door te geven aan ons.

Terug naar overzicht

Contact

Tandartspraktijk La Roi
Assendorperstraat 139
8012 DK Zwolle
038-42 18 087
info@tandartslaroi.nl

Contact opnemen

Afspraak maken

Wilt u een afspraak maken? Dat kan eenvoudig via ons online formulier. U geeft uw voorkeursdag/ dagdeel op en wij nemen contact met u op om een definitieve datum te plannen.

Afspraak maken